De kunst van het wijnproeven

Wijn proeven doen we in 5 stappen. Je moet geen sommelier zijn om wijn te proeven. Iedereen kan wijn proeven. Door de onderstaande tips te volgen en regelmatig te oefenen zal je stelselmatig eigen kennis opbouwen. Je zal de mogelijkheid hebben om een eigen selectie te maken, uw persoonlijke smaken te leren kennen en bepaalde wijnen te herinneren.

1. Kijken

Dit doet men best onder zuiver wit ligt en desnoods met een wit blad achter het glas. De kleur van de wijn kan al veel vertellen over de wijn. In de meeste gevallen zal het etiket de druif al vermelden, maar ook met de kleur kan men vaak de druif bepalen.

Ook de ouderdom van de wijn zal de kleur beïnvloeden. Jonge rode wijnen kunnen een paarse tint hebben, die met de tijd veranderd naar donker rood en uiteindelijk bruin. De witte wijnen gaan van lichtgeel met groene tinten naar dieper, donker geel. Ook de helderheid zal een indicatie geven van de ouderdom. Oudere wijnen krijgen soms bezinksel. 

Wijnen die gerijpt zijn in eikenhouten vaten hebben vaak een diepere kleur. Dit geldt zowel voor rode als witte wijnen.

Het contact met de schillen is ook belangrijk. Als rode wijn langer contact heeft kan deze donkerder zijn. Bij witte wijnen kan een langer contact er voor zorgen dat de witte wijn een licht roze kleur krijgt. Gekend als de orange wijn of oranje wijn.

2. Walsen

Bij walsen laat je de wijn rondjes draaien in je glas. Er komt dan meer zuurstof bij de wijn, waardoor er meer aroma’s vrijkomen en men de wijn intenser kan ruiken en proeven.

Bij het walsen gaat men ook de viscositeit kunnen waarnemen. Dat is de dikte of de kleverigheid van de wijn. Men zal aan de rand van het glas de wijn zien “tranen”, ook gekend als het “Marangoni effect”. De tranen geven informatie over het alcoholgehalte en het suikergehalte. Hoe meer alcohol en suiker, hoe dikker en trager de tranen zullen zijn.

Er zijn twee manieren van walsen:

  • Tafelwalsen: houd het glas vast bij de voet of steel, plaats het op tafel en beweeg het glas over de tafel of over een blad in kleine cirkels. 
  • Luchtwalsen: houd het glas vast aan de steel, en draai je wijnglas in kleine bewegingen rond terwijl je het in de lucht houdt. 

3. Ruiken

Het ruiken helpt om de verschillende aroma’s en mogelijk smaken in de wijn te identificeren. De aroma’s kunnen u veel vertellen over de druivensoort, of de wijn gerijpt heeft in houten vaten, of de wijn nog goed is.

Steek uw neus in het glas en neem een diepe snuif.  

Je kan wijngeuren indelen in 3 verschillende soorten :

  • Primaire aroma’s : dit zijn diegene die de druif zelf aan de wijn geeft en omvatten fruit, kruiden en bloemige tonen.
  • Secundaire aroma’s : deze komen in de wijn door de manier waarop de wijnmaker de wijn maakt. De meest voorkomende aroma’s zijn gistderivaten en zijn het makkelijkst te herkennen in witte wijnen. Onder deze aroma’s vallen ook boter, hazelnoot, amandel en pinda.
  • Tertiaire aroma’s : komen in de wijn na rijping en veroudering, meestal in de fles of eventueel in eikenhouten vaten. Deze aroma’s zijn meestal hartig : geroosterde noten, kruiden, vanille, tabak, leer, truffel en paddenstoelen, chocolade en karamel.

4. Proeven

Neem een kleine slok om uw mond het eerste contact te geven met de wijn. Neem een tweede kleine slok en laat de wijn enkele seconden in de mond rollen. Slurpen mag ook natuurlijk. Bij de tweede kleine slok zal u de echte aroma’s van de wijn proeven.

Het proeven is een proces van de mond en de neus. In de mond komen er geurmoleculen vrij die via de achterkant van uw mondholte naar uw reukepitheel in de neus reizen.

Het gaat hier om de smaak en de structuur van de wijn. We letten op volgende aanwijzingen : zoetheid, alcohol, zuren, tannine, body en afdronk.

5. Conclusie

Wijn proeven is meer dan alleen wijn drinken. Door bewust wijn te proeven leer je welke wijnen je lekker vindt, en waarom. Het is een persoonlijke ervaring. Vertrouw op je eigen smaak en voorkeuren bij het selecteren en beoordelen van de wijn, en laat je niet intimideren door de meningen van anderen.

Tijdens de conclusie maak je daarom een compleet plaatje van de wijn. Was de wijn evenwichtig of uit balans (d.w.z. te zuur, te alcoholisch, te tanninerijk)? Welke aroma’s stonden u aan? …

Het meest belangrijke is dat jij de wijn lekker vindt.

Het FamWines team wenst u veel proefplezier. En vergeet niet, veel oefenen baart kennis en kunst.

Meer blogs lezen ?

Ontdek ons uitgebreid wijngamma